.
.

Детската мода в миналото


Детската мода, също като тази на възрастните, преминава през много етапи и еволюира през годините, за да можем днес да се насладим на огромно разнообразие от бебешки и детски дрехи. Много ще е трудно да си представим колко по-семпла и различна е била картината, ако върнем лентата доста назад във времето. Представяме Ви няколко интересни и забавни факта за детското облекло в миналото.

  1. Рокличките не винаги са били предназначени само за момиченца.

През 18-ти век бебетата били обличани еднакво, без значение от пола. През този период основното при облеклото на децата била практичността. Много често майките сами изработвали дрехите за своите бебета. Най-често премяната както за момченцата, така и за момиченцата била дългата одежда, тип рокля. Тя позволявала лесна смяна на пелените и предоставяла удобство при по-нататъшното приучаване към използване на гърне. Тази практика съществувала до средата на 20-ти век. Разнообразието при цветовете не било голямо – придържали се към традиционното бяло, за да може да се прилага избелване за изчистване на петната. Най-често били изработвани от лен или памук. Родителите използвали дългите бели одежди, за да обличат децата си от тяхното раждане чак до навършване на 2 – 8 години.

  1. Когато бебето вече можело да пълзи, дългите бели рокли били скъсявани и родителите прикачвали към тях приспособления, дълги връзки, с които ги завързвали към мебелите, за да ограничават движенията им и да ги държат под око.
  2. Една от най-големите промени през 20-ти век било навлизането на детски дрешки на пазара. Родителите вече можели да си спестят времеемкото шиене и да си купят готови дрешки. Това е и периодът, през който все повече навлиза употребата на бебешките гащеризони. Тези събития съвпадат с още едно интересно явление. Розовият цвят вече се считал за подходящ за момиченца, а синият – за момченца. Това е голям обрат във възприятията от най-ранните години на 20-ти век, когато розовото е считано за „силен“ цвят и поради това го приемали като по-подходящ за момчетата, докато синият цвят се приемал за мек и нежен, по-подходящ за момичетата.
  3. Както виждате, разделението на детските дрехи в зависимост от пола е сравнително модерна концепция. В днешно време е абсолютно обичайно явление да се подаряват сини дрешки на момченцата и розови дрешки на момиченцата. След навлизането на това разбиране в началото на 20-ти век били нужни още около 30 години, за да се наложи като практика. Така че може да се счита, че чак към средата на 20-ти век обособяването на момчешки и момичешки дрехи вече е традиционно.

Но няма нищо лошо, освен типичните сини или розови дрешки, понякога да подаряваме или купуваме и сладко лилави или пък закачливи жълти такива, нали?

  1. Когато става въпрос за материята на детските дрехи, първото място се печели от белия памук.

Белият памук във всичките му разнородности е бил най-честият избор за облекло на момчетата и момичетата през 19-ти и началото на 20-ти век. Памукът издържа на неизбежните многобройни пранета. В днешно време при избора на детски дрехи белият памук продължава да бъде популярен, тъй като е лека, “дишаща” материя, изглежда добре и се съчетава с почти всичко.

Коментирайте статията

коментари