.
.

Как да изберем акустично пиано


Как да изберем акустично пиано

Ако нямате специални познания в тази област, тогава с помощта на нашите препоръки можете да изберете достоен инструмент. Най-добре е да поверите тази отговорна работа на професионален специалист. За съжаление добрите такива са рядкост: дори в голям град обикновено има само няколко от тях. Ако избирате пиано за дете, можете да помолите учителя да ви помогне или да започнете сами да избирате пиано. Ако купувате ръчно пиано, игнорирайте характеристиките, често срещани в частните реклами: „перфектно настроен“, „античен“, „страхотен звук“ и т.н. Преди да изберете инструмент, решете от какво имате нужда: декорация на хола или правилния звучащ инструмент. Това е особено важно, ако детето свири. Античните инструменти изглеждат луксозно, но рядко се хвалят с качествен звук. Естествените материали, от които са направени, се влошават с времето. Античното пиано може да се нуждае от сериозна реставрация и дори тогава е малко вероятно да демонстрира безупречен звук. Също така ви съветваме да игнорирате такива характеристики като настройката на инструмента: по време на транспортирането инструментът все още ще бъде разстроен и ще трябва да прибегнете до услугите на специалист. Не се препоръчва да купувате пиано от случайни хора: това ще спести от цена, но вероятността да успеете да получите наистина добър инструмент е доста малка. По-целесъобразно е да вземете нов модел на добре позната марка в доверен магазин. Какво трябва да се има предвид при избора на акустично пиано?

Външен вид

Вида е важен не само от естетическа гледна точка: драскотини, стружки и повреди по кутията показват, че е обработена небрежно. Това може да повлияе негативно на съдържанието му, влошавайки звука. Ако забележите олющени части, анулирайте покупката си. Това означава, че този образец първо е бил изложен на висока влажност и след това е изсъхнал. Първо, няма да може да звучи добре, и второ, ще продължи да изсъхва.

Звук

Тембърът на инструмента трябва да радва ухото, а не да го дразни и звукът не трябва да се заглушава или трака. Когато проверявате, слушайте внимателно, като натискате всички клавиши подред отляво надясно. Ако чуете, че звуците са много различни по сила на звука или клавишите са твърде къси (с изключение на горния регистър, разположен от дясната страна на клавиатурата), трябва да преминете към тестване на друг инструмент. Ако обаче два клавиша издават един и същ звук или единият е комбинация от различни звуци, причината може да е неправилна настройка. Този дефект може да бъде отстранен. Експертите съветват начинаещите музиканти да избират мостри с мек, не твърде силен и не много тих звук.

Тест на клавиатурата

Отново прегледайте всички клавиши, един по един, за да проверите дали те се спускат еднакво дълбоко, дали някакви елементи потъват и дали клавишите почукват в основата си. Ако не се натисне един клавиш, проблемът е в механиката и това може да бъде решено. Клавиатурата не може да бъде прекалено стегната, в противен случай за начинаещ ще е трудно да свири на нея, а също и много лека – това показва несъвършени структурни детайли. Погледнато отгоре, повърхността на всички клавиши трябва да е в една и съща равнина. Ако някои части изпъкнат, това може да се поправи, но инструментът ще се нуждае от ремонт.

Разгледайте пианото вътре

Клавишите са лостове, които придават движение на чукове, струни, източници на звук. Най-важните вътрешни компоненти на инструмента са механичният модул, металната рамка, струните, тунерите, върху които са закрепени струните. Всички те трябва да бъдат внимателно проверени за повреди или липсващи части. Ако всичко е наред, можете да си купите инструмента.

Източник: muzikalen.bg

 

 

 

Коментирайте статията

коментари