.
.

Как да изберем сребърно бижу?


Как да изберем сребърно бижу?

Среброто е най-евтиният вариант за бижу и разбира се, поради тази причина, най-достъпния от благородните метали. Но дори и такъв не особено скъп метал като него може да бъде фалшифициран. Да отличите истинското от фалшивото сребро, когато избирате бижута, съвсем не е сложно.

Сребърни бижута купувайте само в ювелирните магазини. Различните изложби , малките лавки и бутици, както и битаците, може да продават и фалшификати. Дори ако такива магазини и търговци предлагат сребърни бижута, то те са сравнително по-високи от истинската им цена. Когато купувате сребро, гледайте пробата му да е 925 – така нареченото стерлигово сребро. В такова бижу съдържанието на сребро е 92,5%. Изделията с по-ниски проби много по-бързо потъмняват и се окисляват и е много по-трудно да бъдат почистени след това.

Не купувайте светло сребро – то много бързо ще избледнее и потъмнее. И отново както в горният случай – връщането му в първоначалният му вид ще е много трудно. Сребърното бижу трябва лесно да може да се почиства със специална паста и кърпичка без никакъв мъх.

Металът не трябва да има примеси на цинк, който е изключително вреден за здравето на хората. Понякога има гравиран надпис Zinc free (без цинк). Потърсете го. Ако то оставя някакви следи по кожата ви, значи в него задължително има примеси на цинк. Тази примес не само вреди на здравето, но и е крехка и нестабилна – бижуто лесно може да се счупи.

Фалшиво сребро се предлага предимно по курортите, за това като пътувате в чужбина забравете за сребърните бижута. Фалшиво сребро може да има и във вашият град. На изделието до пробата обикновено се поставя и специално клеймо. В България клеймата на основните производители се публикуват периодично.

Среброто се слави със своята мелодичност. За това като тръгнете да си търсите сребърно бижу, вземете от вкъщи нещо от сребро и когато си харесате нещо просто проверете дали звучат по един и същи начин.

Преди да купите сребърното бижу го премерете. Пръстите и гривните не трябва да притискат пръстите и ръцете,  на които ще ги носите, но и не трябва да са лепнати за тях. Бижуто ще го носите дълго, затова не трябва да ви носи дискомфорт.

Коментирайте статията

коментари