.
.

Как да използваме етерични масла


Как да използваме етерични масла

Етеричните масла са сред най-често предпочитаните алтернативни начини да се преборим с редица здравословни състояния, да успокоим духа и тялото и да релаксираме. Те предлагат различни ползи, които могат да подобрят цялостното ви здраве и благополучие. Етеричните масла за дифузери могат да подобрят настроението ви, да повдигнат нивата ви на енергия, а дори да подмладят кожата ви. 

В тази статия ще разгледаме няколко начина, по които можете успешно да използвате етеричните масла.

Изпаряване на етеричното масло с дифузер

Дифузерите за етерични масла са достъпни за всеки, те са разнообразни, удобни за ползване и чудесен начин да подобрите здравословното си състояние. Те могат да помогнат за отстраняването на проблеми с дишането, кожата и други. 

Някои дифузери използват топлина или вода за разпръскване на маслото, докато други използват ултразвукови вълни. След като изберете своя дифузер, просто добавете вода и няколко капки от избраното от вас етерично масло. В зависимост от размера на вашия дифузер може да се наложи да добавите повече или по-малко масло.

Започнете с разпръскване за кратки периоди от време и постепенно увеличавайте, ако е необходимо. 

Масажи с етерични масла

Използването на етерични масла за масаж има много предимства. Етеричните масла могат да помогнат за успокояване и отпускане на тялото, ума и духа. Те също могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и облекчаване на мускулното напрежение. Те са чудесен вариант за успокояване на мускулни крампи, за бързо възстановяване след тежки физически тренировки и други. 

Когато избирате етерично масло за масаж, е важно да изберете такова, което е безопасно за употреба върху кожата и има ароматерапевтични ползи.

Локално приложение 

Има много начини за използване на етерични масла, но един от най-популярните методи е чрез локално приложение. Локалното приложение е директното нанасяне на маслото върху кожата си. Това може да стане по няколко начина, в зависимост от това каква е крайната ви цел.

Ако търсите общ хидратиращ ефект за цялото тяло, можете да добавите няколко капки от любимото си етерично масло към базово масло като жожоба или бадемово масло и да го нанесете върху кожата си след душ.

Ако търсите нещо, което да помогне с конкретна проблемна зона, като акне или суха кожа, можете да създадете специален серум, като добавите няколко капки етерично масло към базово масло и го нанесете върху желаната зона.

Вана с етерични масла

Трудно е да си представим нещо по-магично от това да се насладим на няколко блажени минути във вана с етерични масла.

Ето няколко съвета как да се къпете с етерични масла:

  1. Изберете подходящото етерично масло. Всяко масло има своите уникални свойства. Можете да се консултирате с ароматерапевт, за да намерите най-доброто масло за вас.
  2. Добавете етеричното масло към диспергиращ агент като мляко, сметана, мед или вазелин. Това ще ви помогне да разпределите маслото равномерно във водата.
  3. Напълнете ваната с топла вода и добавете диспергиращия агент с етерични масла към водата. Разбъркайте водата внимателно.
  4. Потопете се във ваната за 20-30 минути, позволявайки на маслата да извършат своята магия.

Върху възглавницата

Етеричните масла са чудесен начин да релаксирате и да се насладите на добър сън. Един от начините да се възползвате от предимствата им е като поставите няколко капки върху възглавницата си преди лягане.

Има много различни етерични масла, които могат да ви помогнат да се отпуснете и да получите добър нощен сън. Някои от най-популярните включват лавандула, лайка и здравец.

Експериментирайте смело с етеричните масла и познайте напълно техните качества.

Коментирайте статията

коментари