.
.

Как да се грижим за спалното бельо


Как да се грижим за спалното бельо

Съвети за поддръжка на спалното бельо

Спалното бельо е също толкова важно, колкото и дрехите, които носим. Често обаче го пренебрегваме и то загубва красотата си. Чудите ли се защо тя е толкова важна за него, та нали го ползваме, за да спим?

Доказано е, че състоянието на леглото ни, включващо и спалното бельо, влияе изключително върху емоциите ни. Спретнато застланото легло с хубави чаршафи и свежи цветове, подобрява настроението и качеството на съня.

В настоящия материал ще ви покажем как да се грижите за спалното си бельо, така че то да запази добрия си вид по-дълго време.

Прането

Разбира се, това е първото. Още след като го купим ние перем спалното бельо, преди да го ползваме. Задължително е да се пере поне веднъж седмично, а през топлите месеци на годината и по-често. Макар че много хора смятат, че няма нужда от това, та нали там лягате без дрехите си и едва ли се цапа толкова. Именно там е проблемът – отделените от тялото естествени секрети, лягане с грим и други козметични продукти по тялото и косата, са напълно достатъчни, за да направят вашето спално бельо отлична среда за размножаване на бактерии.

Та, за прането – поне веднъж седмично.

Сега преминаваме към практически съвети за неговата поддръжка:

Сортирайте го – задължително отделяйте белите чаршафи от цветните. Една от причините е, че бялото спално бельо може да се пере на по-висок градус (60°С и повече), докато цветното изисква по-ниска температура. Втората причина е, че цветните чаршафи може да отделят власинки или дори оцветяване, което да съсипе бялото бельо, превръщайки го в сивкаво.

Подходящ перилен препарат – много хора пускат и белите, и цветните си дрехи с един и същ препарат, т.нар. универсални. Според нас те не предлагат всичко нужно на тъканите, но пък улесняват домакинството. Ние препоръчваме употребата на отделен препарат за бели дрехи и такъв за цветни. Обърнете внимание дали са достатъчно ефективни при високи градуси.

Коментирайте статията

коментари