.
.

Колаген: 8 начина, по които подобрява вашето здраве


Колаген: 8 начина, по които подобрява вашето здраве

Ако има една добавка, за която треньорите, диетолозите и всички жени по света трябва да предпочитат, това е колагенът. Все по-модерните форми на колаген лесно могат да се използват като съставка в приготвянето на коктейли, супи и смутита, всичко в името на възстановяването на мускулите и по-добре изглеждащата кожа.

Но това далеч не са единствените ползи от консумацията на колагенови добавки, те надхвърлят доста ползите за кожата и мускулната система. Щом говорим за красота, виталност и устойчивост, няма как да пропуснем да отделим специално внимание на негово величество КОЛАГЕН.

Защо той е толкова важен

Колагенът се намира в дермата и е най-изобилният протеин в кожата, съставляващ поне 75% от този орган. Това е и вашият извор на младостта – колагенът предпазва от бръчки и фини линии, които неизменно се появяват по лицето. С течение на времето факторите на околната среда и стареенето затрудняват механизмите на тялото да произвежда колаген, а също така може  и да разгражда колагена, който вече имате.

Той се намира конкретно в съединителните тъкани по цялото тяло, от мускулите, костите и сухожилията до кръвоносните съдове и храносмилателната система. Една от най-известните форми, в които може да си доставим колаген, е чрез пилешка супа или костен бульон. Но това са само част от по-традиционните варианти за ястия, съдържащи колаген, тъй като вече има и хранителни добавки направени по специална технология от пасищни животни и с оптимално съдържание на съставките.

Ако се опитвате да избирате между различните видове колагенови добавки е много полезно да знаете, че всъщност има различни видове колаген. Кой колаген е най-добър? Колагенът е невероятен стълб на здравето като цяло, но разнообразието от колаген, което е ‘най-добро’ за вас, може да зависи от вашите здравословни цели, тъй като различните видове колаген са насочени към различни проблеми.

Досега са идентифицирани поне 25 вида колаген, но има някои видове, които най-често ще намерите в добавките поради доставяните от тях ползи. Тъй като все повече и повече колагенови продукти излизат на пазара, е важно да се знае разликата между тях, източниците на колаген и специфичните ползи за колаген според вида му.

Видове колаген

Няма нужда да разглеждаме всички видове, които са научно идентифицирани. Ще обърнем внимание на тези видове, които съставляват 80% до 90% от колагена в тялото ви и попадат в следните три категории:

 • Тип I – Най-разпространеният тип, намира се в кожата, сухожилията, съединителната тъкан и костите на всички гръбначни животни. В добавките, колаген тип I може да бъде извлечен от крави, свине, пилета и / или риба, като например Телешки колаген тип I – 150 г.;
 • Тип II – Основен компонент на хрущяла. Колагенови добавки тип II обикновено се получават от домашни птици, но може да бъде и от други животински източници като Натурален колаген на прах – телешки 150 г.;
 • Тип III – Фиброзен протеин открит в костите, сухожилията, хрущялите и съединителните тъкани. Добавките, съдържащи тип 3, могат да бъдат получени от крави, свине, пилета и / или риба.

Хранителна информация – какво има в колагена

Колагенът често се нарича ‘сложен протеин’, което не е изненадващо, тъй като съдържа огромни 19 различни аминокиселини. Те включват комбинация от несъществени (наричани още условни или неесенциални) и съществени (есенциални) видове.

Колагенът е особено добър начин за получаване на повече условни аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин. Колагенът е съставен от три вериги, навити заедно в стегната тройна спирала. Всяка верига се състои от над 1400 аминокиселини!

Пролинът и глицинът са основните видове аминокиселини, които се намират в колагеновите вериги. И пролинът, и глицинът са две важни аминокиселини, които не са в изобилие от животински меса. Тези и други неесенциални аминокиселини са всъщност доста важни за здравето, затова не позволявайте името да ви заблуди.

При нормални обстоятелства те се произвеждат от вашето тяло. Въпреки това, когато сте болни, при силен физически или емоционален стрес, тялото ви може да не е в състояние да произвежда достатъчно количество от тези аминокиселини. Тогава се нуждае от помощ от външни източници, главно чрез храна или добавки, за да си набави необходимите количества.

Най-високите проценти на аминокиселини, открити в колагена, заедно с някои от основните им предимства, включват:

 • Пролин: Пролинът съставлява почти 15 процента от колагена. Пролинът и глицинът играят главна роля за безпроблемното функциониране на тялото. Пролинът помага за защита на целостта на кръвоносните съдове, подобрява здравето на ставите и има различни сърдечно-съдови ползи;
 • Глицин: Около една трета от протеина, намиращ се в колагена, е глицин. Макар че размерът е най-малката аминокиселина, глицинът има важно значение. За да се гарантира, че нашите клетки функционират правилно, глицинът помага за изграждането на здрави нишки на ДНК. Освен това е една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който насърчава здравия мускулен растеж и засилва производството на енергия по време на тренировки;
 • Глутамин: Смятан за една от най-важните и изобилни аминокиселини в организма, глутаминът се създава както в нашите мускули, така и се получава от хранителни източници. Изследванията показват, че глутаминът има ползи за предотвратяване на тревожност, напрежение, нарушения на съня / безсъние, липса на концентрация, лошо храносмилателно здраве, отслабена имунна система и липса на енергия;
 • Аргинин: Аргининът (наричан също L-аргинин) се разгражда до азотен оксид в тялото, който е важно съединение за артериалното и сърдечното здраве. Доказано е, че аргининът подобрява циркулацията, спомага за укрепването на имунната система и оказва положително влияние върху мъжкото либидо.

Ползите от колагена за по-добро здраве

Колагенът се произвежда от специализирани клетки, наречени фибробласти. Тези клетки са способни да включват аминокиселини в отличителните направления, които съставляват тази молекула. След формирането на колагена според типа му той се използва за различни цели и в различни системи и органи на тялото в следните посоки:

 1. Поддържа здравословен метаболизъм – Колагенът осигурява ко-фактори като глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и ключови електролитни минерали също както и споменатите вече аминокиселини;
 2. Помага за поправяне и заздравяване на пропускливите черва – от изключително значение при възпалителни чревни заболявания и автоимунни заболявания, колагенът може да се окаже един от най-важните елементи за възобновяване на чревната лигавица;
 3. Укрепва костите, зъбите и ноктите – Знаете ли, че костите са около 1/3 колаген? Това всъщност дава на костите гъвкавост, но и стабилност. Добавянето на повече от този протеин в диетата ви може да направи костите по-силни, като увеличите костната минерална плътност. Подобряването на минералната плътност на костите също е жизненоважно за здравето на зъбите;
 4. Подкрепя черния дроб и детоксикацията – Глицинът, открит в колагена, може да помогне за детоксикацията и да намали увреждането на черния дроб от токсините. Освен това помага на храносмилателната система да изхвърля отпадъците и подобрява използването на антиоксиданти от организма;
 5. Ремонтира и укрепва ставите, сухожилията и връзките – Колагенът поддържа способността на организма да произвежда химикали, които естествено поддържат здрави стави. Той също така осигурява хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат, които поддържат здрави стави и способността на организма да изгражда и възстановява хрущяла.
 6. Подобрява качеството на кожата и косата – Колагенът е основен градивен елемент на кожата. Всъщност 70% от протеина в кожата ни е направен от него. С уникалната способност на колагена да подпомага обновяването и възстановяването на клетките, добрата цялостност на кожата зависи от по-високите нива на този жизненоважен градивен елемент. Заедно с хиалуроновата киселина, те са способни да възстановят и възвърнат добрия вид на кожата, а колагенът сам по себе си спомага и за образуване на стволовите клетки на вашите космени фоликули;
 7. Редуцира целулита и стриите – Дами, когато нивата на колаген са ниски, кожата започва да губи еластичност и става по-тънка. Това я прави и по-податлива на целулит и стрии, които също са по-очевидни. Укрепвайки дермата на вашата кожа, колагенът играе важна роля за скриване на целулита, но забележете – не служи за отстраняването му;
 8. Защитава сърцето – Да, дори никога да не сте предполагали за тази връзка, той осигурява структурна рамка на сърдечните мускулни клетки. Колагенът също така осигурява устойчивост на стените на сърцето и подпомага предаването на сила така, че сърцето да изпомпва кръв.

Колагенът на финал

Колагенът е основният протеин в съединителната тъкан. Съединителната тъкан е материалът, който формира структурната рамка за органи, кости, очи, сухожилия, мускули, кожа, кръвоносни съдове, сухожилия, хрущяли и кости. Наред с тази важна роля, колагенът има многобройни ползи за здравето, които вече знаете.

Надяваме се да ви е било интересно и да оцените значението на колагена за здравето – на всяка възраст и за всеки човек. Красивата и гладка кожа, устойчивата мускулатура и лекотата на движение нямаше да бъдат възможни без негово величество КОЛАГЕН.

Коментирайте статията

коментари