.
.

Системи за сигурност при бебешката количка


<strong>Системи за сигурност при бебешката количка</strong><strong></strong>

Всеки бъдещ родител очаква с радост, нетърпение и малка доза страх своето бебе. Когато дългоочакваният момент настъпи, най-голямата тревога е свързана с максималната безопасност и защита на новия член на семейството. Изведнъж напуснал майчината утроба, той се озовава в напрегната, несигурна среда, в която тепърва ще търси своите методи за оцеляване. За да му помогнат възможно най-ефективно, неговите родители трябва да осъществят един от най-важните избори е този на безопасна и сигурна бебешка количка

Критериите, на които се основава този избор, са изключително много – визия, практичност, цена и много други. Но може би най-важен сред тях е сигурността на бебешката количка. 

Тъй като най-правилната  позиция на детето, до навършване на шестмесечна възраст, е легналата, редно е бебешката количка да бъде проектирана така, че да я осигурява. Ето защо може би най-подходящи за новородените се оказват комбинираните колички 2 в 1 или 3 в 1.

Бебешка количка 2 в 1

Тя обединява в себе си кош, подходящ за новородено и седалка за момента, в който бебето е достатъчно голямо, за да заема седнало положение. Тя може да бъде трансформираща се – кошът за новородено да се превръщат в седалка или обратното. Този избор е практичен, тъй като не се налага закупуването на допълнителна количка на по-късен етап като по този начин се избягва както още месеци на обмисляне на избора, така и излишни разходи. Осигурена е както безопасността на съвсем невръстното бебе, така и на поотрасналото мъниче.

Бебешка количка 3 в 1

Тя обединява в себе си кош за новородено, седалка за дете над шест месеца и столче за кола тип кошница. Тя също е разумен избор, тъй като не само значително съкращава разходите, а и улеснява родителите по време на разходка, пътуване, почивка и др. Осигурени са както безопасността, така и максималният комфорт на детето.

Материали от които е изработена

Освен заеманата от детето позиция по време на пребиваването му в количката, от голямо значение са и материалите, от които е изградена. Тя трябва да бъде лека, но здрава, обезопасена, но удобна. Препоръчително е тапицерията да предпазва детето от влага, запарване и други  лоши атмосферни условия, материалът, от който е изработена да не съдържа алергени и да може лесно да се сваля, за да се пере достатъчно често.

Сенник

Препоръчително е сенникът да покрива максимално количката, за да предпазва детето от силно слънце. Сенниците често имат прозрачно прозорче отгоре, за да може бебето да бъде пряко наблюдавано.

Шаси

Шасито на количката трябва да бъде здраво, внимателно да се провери за места, на които детето може да заклещи пръстите на ръцете или краката си. В повечето случаи то е изработено от алуминий за да бъде по леко на мама.

Седалка

Седалката на количката се ползва най-дълго, ето защо е и може би най-комфортна и обезопасена. Препоръчително е тя да може да се обръща в двете посоки – когато бебето е малко, да бъде с лице към возещия го, а като поотрасне, с гръб, за да може спокойно и любопитно да оглежда заобикалящия го свят.

Коланът е задължителен елемент от седалката. Най-сигурен е този с петточково закопчаване – две презрамки през раменете, две през кръста и една през чатала, които се събират в една точка на специална катарама – лесна за откопчаване от родителя, но не и от любопитните детски ръчички. Той е с дебела, мека подплата и това осигурява допълнителен комфорт за детето.

Амортисьори

Добре е количката да има амортисьори, за да се предпази детето от удар или рязко разтрисане при сблъсък с прекалено високи тротоари или други неравни повърхности. От това предпазва и маневреността на колелата, които обикновено са двойни и могат да бъдат отключени за гладки повърхности или заключени напред при неравен терен.

Спирачки

Спирачната система на повечето колички се задейства с крак. Тя трябва да е удобна, да се достига лесно и бързо и да блокира поне две колела. Някои видове спирачки се задействат с едно движение от задната част на рамката на количката, а други – с две действия – имат крачни бутони на всяко задно колело. Детето в никакъв случай не бива да достига лоста за освобождаване.

Вероятно съществуват още хиляди критерии за безопасност на бебешката количка, пробуждащи тревога и притеснение у младите родители. Ето защо всеки родител трябва да се доверява най-вече на собствените си инстинкти при защитата на своята рожба, а бебешката количка ще бъде негов пръв помощник и приятел във всяка предвидена и непредвидена ситуация!

Коментирайте статията

коментари