.
.

Струва ли си да рефинансирам вече съществуващ кредит?


Отдавна изплащате старият заем и вече ви е писнало от него? Искате час по-скоро, да прекратите отношения с вашия предишен кредитор. Как точно да процедираме? За щастие това е възможно, но за жалост ще трябва да влезем в ново задължение. Избора на кой да задлъжнеем е наш – на сегашната банка или на нова. Хубавата част е, че новия кредит може да има много по-добри условия от стария. Теглим го и с него заличаваме стария си заем.

Говорейки за рефинансиране типа на кредита може да бъде най-различен, фирмен, ипотечен, потребителски или друг тип. Най-важното нещо за нас е да рефинансираме при по-изгодни условия. Тогава цялата процедура ще си струва. Опитайте се да договорите с новия кредитор за по-изгодна лихва. Също така може да направите нови срокове за погасяване, което да бъде за сметка на по-големи месечни вноски. Стига да можете да си го позволите финансово. Новият заем може да бъде в много по-голям размер от стария, но условията по него да са доста по-добри. Така хем ще изплатите старият си дълг, хем ще ви останат свежи пари.

Обиколете банките и фирмите във вашия град. Много от тях предлагат услугата рефинансиране и ще ви я предложат. Все пак имат интерес да ви привлекат като клиент. Вие пък може да спечелите от по-добрите условия по новия кредит, като същевременно издължите старият си. Но недейте да бързате преди да сте се запознали подробно с параметрите по договора.

В предсрочното погасяване е твърде вероятно да имате наказателна такса. За разглеждане на документи също може да имате такава. Освен това новите кредити, почти навсякъде включват и застраховка, която трябва да платите.

Направете рефинансирането само ако то е добро за вас. Тоест условията по новия кредит наистина да си струват. Иначе няма смисъл. Кредит може да вземете освен в лева във всякаква друга валута. Но първо разберете каква ще бъде лихвата. Ако тя е по-ниска от предния кредит, значи най-вероятно си струва да рефинансирате.

 

Източник: http://www.doe.bg/krediti/

 

Коментирайте статията

коментари