.
.

С какво да измажете стените в банята


С какво да измажете стените в банята

Мазилката за банята се избира, като се вземат предвид специфичните условия на помещението.

Приложими видове мазилка за банята

Основата на мазилните състави е цимент или гипс, които реагират различно на висока влажност. Циментовите съединения са водоустойчиви, а гипсът се използва само за вътрешни работи в помещения със сух въздух. Добавянето на добавки и модификатори значително повишава водоустойчивостта на гипсовите смеси. Сега те могат да се използват за измазване на бани.

Използването на циментови съединения

Смесите се правят на основата на цимент, пясъкът действа като пълнител. Колкото по-високо е нейното гранулиране, толкова по-дълбоки нередности се запълват с разтвора. Повърхността е грапава, но ако залепите плочката, няма значение. Синтетичните пластификатори подобряват експлоатационните свойства. В някои смеси се добавя вар с антибактериален ефект.

Циментовите решения се оценяват заради техните предимства:

висока якост;

паропропускливост, способност да се противопоставя на мухъл;

дълъг експлоатационен живот;

устойчивост на температурни промени.

Смесите на основата на цимент са най-добрите за помещения с висока влажност. В много случаи решението се прави с цимент и пясък.

Характеристики на някои от най-продаваните циментови смеси:

EK TT30. Те са изработени от сив цимент с полимерни добавки. Повишена пластичност и здравина, без свиване.

IVSIL THINER. Хидрофобни свойства, висока адхезия и пластичност. Съставът съдържа вар.

Печалбата от хидрофобна. Водоотблъскващ с добра адхезия. Силата за якост се набира 3-4 седмици.

Ceresit CR 65. Състои се от цимент и полимери. Образува водоустойчиво покритие. Сместа е несъвместима с гипсовата основа.

Циментовите смеси имат някои недостатъци. Поради голямото си тегло, те създават повишено натоварване на конструкцията, а слоевете понякога са дебели. Трудно е да се работи с това решение: то има недостатъчна пластичност. В процеса на сушене се свива, появяват се пукнатини. Почти няма сцепление с дърво и боя – необходима е подготовка на повърхността. Разтворът изсъхва за дълго време.

Характеристика на гипсовите смеси

Гипсът има висока хигроскопичност, така че използването на смеси на базата му за влажни помещения предизвиква противоречия. Майсторите, които се застъпват за защитата на гипс, твърдят, че ако поставите плочка върху основата, е добре да покриете стените с водоустойчива съставка, завършекът не е застрашен от разрушаване.

Това е така, но само ако не се появи и най-малката пукнатина, през която гипсът започва активно да абсорбира влагата. Постепенно влажната зона расте, плочките с мазилка от гипс се отлепят. Ако използвате гипсови смеси, тогава само водоустойчиви със специални хигроскопични добавки. Невъзможно е напълно да се гарантира, че няма да има проблеми, свързани с високата влажност, но рискът от проявление е силно намален.

Въпреки възможните негативни последици след прилагане на гипсови смеси в банята, някои майстори ги използват. Привлечете предимствата, които имат в сравнение с циментовите смеси:

Съставът е плътен, свиването напълно липсва.

Тежи малко, така че допълнителното натоварване на конструкциите е минимално.

Лесен за нанасяне върху всякаква повърхност, която е равномерна и гладка.

Бързо се втвърдява.

Последното свойство има отрицателна страна: трябва да работите бързо, разбъркайте разтвора на малки порции. Силата на гипсовата мазилка не е толкова голяма, че да издържа на тежки дебели плочки.

Гипсови смеси, които са търсени:

Кнауф Ротбанд. Състав с водоотблъскващи свойства. Разтворът втвърдява за 20 минути, изсъхва напълно за 7 дни.

UNIS Топлоустойчив. Не се свива, не се напуква.

VOLMA-Plast. Смес с висока водоустойчивост.

Пластификаторите и добавките подобряват пластичността, адхезията към всяка повърхност. Мокри пари такива смеси се понасят добре, но директният контакт с вода е нежелан.

Приготвяне на разтвор

За да приготвите разтвор от суха смес, запознайте се с инструкциите на опаковката. Най-важният момент: колко вода трябва да се приема. Инструкциите посочват обема на торбата. Изчислете колко е необходимо на 1 кг.

Когато смесвате разтвора, спазвайте тънкостите, които може да не са посочени от производителя:

Сместа не е напълно приготвена, но се измерват 3-4 кг, съставът на гипса е още по-малко. Вземете необходимото количество вода, изсипете я в леген или кофа.

Сухата мазилка се излива във вода, а не обратното. Вземете бъркалка с накрайник за миксер, разбъркайте, докато масата стане като гъста заквасена сметана.

Циментовият разтвор се оставя за 5 минути, след което отново се разбърква. Гипсът се използва веднага.

Можете да направите разтвор от пясък и цимент собственоръчно- ще бъде по-евтино. Качеството му е само малко по-ниско от готовите смеси – зависи от пясъка. За мазилка не се взема речен пясък, а от кариера, с малко съдържание на глина. Можете да си купите пластификатор и да добавите към разтвора. Също така подобрява пластичността, прах за пране, препарат за миене на съдове, течен сапун. Те приемат 4 супени лъжици. на литър върху кофа с хоросан.

Процесът на приготвяне е прост: 1 част пясък се излива в контейнера, добавя се цимент. Количеството се прави 3 към 1 пясък – цимент за по добра якост в банята.

Източник: TopMaistor.com

Коментирайте статията

коментари