.
.

Съвети за избор на микрофон


<strong>Съвети за избор на микрофон</strong><strong></strong>

•           Микрофонът трябва да бъде избран, като се вземе предвид къде и с какво оборудване ще се използва. Няма смисъл да харчите много пари за студиен микрофон, ако ще записвате у дома в стая, където акустиката далеч не е перфектна. В този случай е подходящ по-малко чувствителен и по-бюджетен микрофон. От техническа страна дори най-добрият микрофон зависи до голяма степен от качеството на използвания микрофонен предусилвател.

•           Това, на което трябва да обърнете внимание, е честотния диапазон, в който работи вокалния микрофон. Струва си да изберете продукт с честотен диапазон от 50 до 16 000 херца. Тъй като евтин вокален микрофон се купува като правило от начинаещи изпълнители, продукт с такива характеристики ще ви позволи да скриете незначителни недостатъци в изпълнението, както и ефекта на близостта. Напротив, ако изпълнителят познава добре нюансите на гласа си, трябва да избере микрофон с по-„стеснени“ характеристики, например от 70 до 15 000 Hz .

•           Най-важните характеристики са чувствителността на звуковото налягане. Чувствителността на микрофона показва колко тих звук може да бъде открит от продукта. Колкото по-ниска е стойността, толкова по- чувствителен е микрофонът . Например: един микрофон има индекс на чувствителност от -55 dB, а вторият има индекс на чувствителност от -75 dB, най-чувствителният микрофон има индекс на чувствителност от -75 dB.

•           Една от най-значимите характеристики е честотната характеристика. Този индикатор обикновено се отпечатва върху опаковката на продукта и има формата на графика. Честотната характеристика показва честотния диапазон, възпроизведен от устройството. Характерната линия има формата на крива. Смята се, че колкото по-гладка и права е тази линия, толкова по-меко микрофонът предава звукови вибрации. Професионалните вокалисти избират честотната характеристика според нюансите на гласа, които е желателно да се подчертае.

•           Тъй като производителите на евтини микрофони често украсяват характеристиките на своите продукти, когато купувате устройство, което харесвате, трябва да обърнете внимание на качеството на изработка и използваните материали. Внимателно сглобеният продукт ни позволява да направим изводи за почтеността на производителя. Когато избирате евтин микрофон за вокали, също така е препоръчително да прочетете отзиви за продукта или да се консултирате с неговите реални потребители.

Коментирайте статията

коментари