.
.

Коремен дискомфорт при жените


Коремен дискомфорт при жените

Коремен дискомфорт при жените

Коремният дискомфорт е често срещан проблем при много жени. Той може да наруши ежедневието и да накара всяка жена да се чувства неудобно в различни ситуации. Въпреки сериозността на проблема, твърде малко се говори за него. С тази статия целим да ви запознаем с най-важната информация относно за коремния дискомфорт.

Кои са най-честите причини за дискомфорт при жените?

Всяка жена, поне веднъж през живота си, е изпитала неприятното усещане на спазъм, което представлява неволево свиване на мускул в някой от вътрешните органи. Това рязко съкращение на вътрешните мускули е неволево и не може да се спре съзнателно. Причините за спазмите са много и различни. Нека разгледаме някои от тях.

Със сигурност, водеща причина за болка при дамите е менструалният цикъл. Някои жени започват чувстват подути и напрежение преди настъпване на менструацията. В такива моменти се препоръчва повишен прием на течности (главно вода) и избягавне на тежките натоварвания и безразборното хранене.

Коремният дискомфорт настъпва и по време на самата менструация. В този случай единственото решение е противовъзпалително лекарство като например Ибупрофен. Ако имате приятелки, които нямат такива проблеми, то не се изненадвайте. Менструалният цикъл се отразява различно на всяка жена – при някои е напълно спокоен, а при други – мъчителен.

Други разпространени причини за коремни оплаквания при жените са непрестанните и неправилни диети. Често качвате няколко килограма по празниците и след това решавате, че трябва да започнете строга диета. Това е може би най-голямата грешка, която правите непрекъснато. Разберете, че огранизмът не работи така, както ние искаме. Ако изведнъж намалите калориите, които приемате, тялото ви може да се обърка.

Нека представя този пример по друг начин. Дълги години вземате една и съща заплата, но изведнъж започвате да получавате по-малко. Не знаете защо и това е силен стрес. Не сте сгрешили никъде, работили сте усърдно, както винаги, но независимо от това получавате по-малко. Ще бъдете объркани и шокиране. Ще се чудите защо се случва това. Ако намалите рязко количеството храна, вашето тяло ще се чувства по същия начин.

Ако искате да отслабнете, започне да трениране. Това, което можете да направите е да ограничите вредните храни, но в никакъв случай не гладувайте. С гладуване рискувате да си причините далеч по-сериозни проблеми от болките в стомаха.

Стресът, както при жените, така и при мъжете, може да доведе до неприятна коремна болка. Често тя е в рамките на т.нар. синдром на дразнимото черво, при което стресови ситуации водят до разка стомашна болка, а понякога и нужда от „тичане към най-близката тоалетна“. Ако този сценарий ви е познат, то избягвайте стресови ситуация и се опитвайте да бъдете по-спокойни. Ако пък не успявате да се справяте сами с натоварени моменти, няма нищо срамно да се обърнете към психолог. За тези, които не желаят да посещават чужда помощ, има подходяща алтернатива. Спортът е винаги добър избор. Освен че ще разтоварите след дългия ден, ще поддържате тялото си във форма.

Коремните болки може да се дължат и на много по-тежки състояния като болестта на Крон, апендисит и дори рак на тънкото или дебелото черво. Тези заболявания са присъщи и за двата пола с еднаква честота. Всяка коремна болка налага посещение на лекар – първоначално при личния лекар, а след това при гастроентеролог или хирург.

Не забравяйте, че най-важният принцип за постигането на здравословен начин на живот е балансът, както в храненето, така и в ежедневието.

Информацията е взета от сайта www.chervobg.com

Коментирайте статията

коментари