.
.

Основи на менталната аритметика


Основи на менталната аритметика

Умствената аритметика е уникална техника за бързо орално броене, която дойде при нас от Китай. В основата му е словесна сметка на въображаем абак. Абак е древна броеща дъска, появила се в Древна Месопотамия и Древна Гърция.

 

Детето първо се научава да разчита на самия абакус, с пръсти костите с две ръце. И след няколко урока той го представя във въображението си и го изчислява мислено. Благодарение на тази техника и двете полукълба на мозъка се развиват едновременно. Детето се научава да мисли както аналитично, така и творчески. В резултат на това децата могат не само моментално да преброят сложни аритметични примери в съзнанието си, но и развиват въображението, подобряват паметта и формират концентрация на внимание.

Кога е най-добре да се започне обучаването на ментална аритметика?

Ученето наментална аритметика е най-добре да започне на 5-годишна възраст. Първо, защото на тази възраст детето формира отговорност и независимост. Започва да разбира защо трябва да научи нещо, може да регулира поведението си.

Второ, работата на нашия мозък се определя не от броя на невроните, а от броя на връзките между тях. Такива връзки се наричат ​​синапси. И колкото повече синапси, толкова по-активен е мозъкът ни. Факт е, че мозъкът на дете е по-пластичен, защото има много повече нервни връзки, отколкото при възрастните. Започвайки от два месеца живот, около 15 милиона синапси се образуват в мозъка на бебето на всеки час. Това време се нарича „синаптично свръхпроизводство“. Периодът на увеличаване на броя на невронните връзки приключва на около 2 години. Но на 6-годишна възраст броят на тези връзки спада. А мозъчната активност намалява. За него става по-трудно да възприема новото, да обработва материала и да научи нещо.

Кои са плюсовете на заниманията с ментална аритметика?

Положителните аспекти на менталната аритметика произтичат от изключителните резултати от курса:

-децата могат бързо да се броят в ума;

умее да комбинира няколко вида дейности (най-малко две);

-поради стимулирането на фината мотор на ръцете и двете полукълба на мозъка се развиват активно

-училищните резултати се подобряват;

-изобретателност и въображение се обучават, така че способността за решаване на нестандартни проблеми се подобрява.

Способността бързо да се брои в ума е умение, което е полезно през целия живот. Не е необходимо да вадите калкулатор от джоба си, за да се ориентирате в рентабилността на пазаруването в супермаркета, да проверите промените и да планирате разумно семейния си бюджет. По-сериозно приложение е моментално изчисляване на целесъобразността на заема. В името на такива възможности си струва да вземете курс по умствена аритметика.

Коментирайте статията

коментари