.
.

Какво трябва да знаем за въглехидратите


golqm_limonСтавайки дума за хранителни програми, винаги се споменават въглехидратите и спазването на техния баланс. Все пак много хора не знаят кои храни точно съдържат голям процент въглехидрати и какви са ползите от тях. Въглехидратите са органични вещества на първо място, а след това са основна част от над 50% от храните, които хората консумират ежедневно. Основните групи са три на брой: монозахариди, полизахариди и олигозахариди. С нискомолекулно съдържание са олиго и монозахаридите, а с високо съдържание на молекули са полизахаридите. Двете основни категории, обаче на които се разделят въглехдратите са:

 

  • Прости въглехидрати – това са монозахариди, дизахариди или общо казано въглехидрати, които са съставени от прости захари. Такива може да откриете в повечето сладки лакомства като сладкиши, торти, сладоледи, шоколадови изделия и др. При ежедневно спортуване много често се получава, така че реално не се натрупват калории при нормална консумация на прости въглехидрати;
  • Сложни въглехидрати тук вече говорим за много захари или така наречените полизахариди. Съставът на полизахаридите е по-сложен от монозахаридите, защото тук се образува нишесте. Това води до образуване на гликоза и след това на гликоген, който е важен енергиен и мускулен катализатор на човешкото тяло. Ориз, печени картофи и хлебни изделия са продуктите, в които се срещат основно сложните въглехидрати.

Ползи и вреди от въглехидратите

Използването на въглехидратни храни, които са богати на целулоза води до прочистване на сърдечните пътища и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Чрез тях също така се подобряват процесите в храносмилателната система. По този начин намалява и процента от възникване на рак на дебелото черво.

Вредата естествено е свързана с прекалено голямо консумация. Много хора не откриват баланса в храненето си и това води до здравословни проблеми, които са породени от високи нива на въглехидрати. Всичко това води до неприятно затлъстяване, което може да се превърне в проблем. Затлъстяването води до други заболявания, които са дело на притискането от прекалено големия брой мазнини.

 

Автор: webselo.com

 

Коментирайте статията

коментари