.
.

Важни въпроси и отговори преди посещение при нотариус


Важни въпроси и отговори преди посещение при нотариус

Идва момент, в който на всеки един от нас се налага да ползва услугите на нотариус.

Причините могат да бъдат най-различни, но предимно това се налага, когато се сключват договори за покупка на имот, движим, или пък недживим, както и при договор за наем.

В ежедневието, на база на много опит, трябва да отчетем, че  често на съвременните семейства се налага да се упълномощи близък, роднина или колега, за  да ви представлява пред дадена институция, в подобни случаи също ще Ви е необходимо заверка на своето пълномощно при нотариус.

В стремежът си да намерите най-подходящият нотариус за вашият конкретен случай, то биха възникнали различни въпроси, които не само вие бихте си задали.

Представяме и някой от най-важните въпроси за нотариус, които трябва да зададете, преди да изберете към кой точно нотариус да се насочите:

Как да се доверим на коректен и лоялен нотариус?  В последните няколко години, немалко случаи на измами с помощта на нотариуси бяха извършени. Особено в по-големите градове, като София и Бургас, имаше много чести случаи и то предимно при сделки с имоти. Преди да се доверите на даден нотариус, можете обаче да направите проверка, дали той е регистриран. Всички нотариуси, които не са фантоми, трябва да са регистрирани в  Нотариална камара, чиито регистър е обществено достъпен.

Друг начин да се предпазите от нотариус измамник е като се доверите на ваши познати, които вече са ползвали услугите на определен нотариус и са останали доволни.

 

Въпрос номер две – Как да изберем нотариус? Изборът на нотариус е отговорна задача и трябва да подходите с много внимание към този въпрос. Можете да се възползвате както от препоръки на ваши близки, така и просто да проверите къде най-близо до вас има нотариална кантора. Така ще си спестите загуба на време в път, а и винаги предварително може да направите справка за главният нотариус, дали е регистриран в камарата.

Третият въпрос: Какви са цените на нотариалните услуги? Благодарение на законова норма е важно да кажем, че  всички цени на нотариални услуги са законово определени и регламентирани.

Важно е да се поинтересувате за цените на дадени услуги и да ги сравните с друг нотариус. И едва тогава да се насочите към конкретни хора, които да заверят сделката.

Коментирайте статията

коментари