.
.

Методи на епилация и ефективността им


Методи на епилация и ефективността им

Замисляли ли сте се колко различни методи за справяне с окосмяването съществуват днес? Каква е разликата между епилация и депилация, защото единият и другият метод са предназначени за премахване на космите?
Целта на тази статия е да получите ценна информация от експерти с опит в тази област.
Като начало, каква е разликата между епилация и депилация ? Депилацията е начин за временно и краткосрочно решение на този проблем. Чрез депилация се има за цел да премахне видимата част на косъма над повърхността на кожата. Ембрионалната зона не се засяга и следователно космите ще пораснат скоро. Епилацията е метод за дългосрочно обезкосмяване. В този случай целта е косменият фоликул – зоната на покълване, при унищожаването на която растежът на космите спира.
Има няколко вида епилация: електролиза, фотоепилация, лазерна епилация.
Електролиза – отстраняване на косми, чрез прилагане на електрически ток върху космения фоликул. В кожата се вкарва тънка игла, през която навлиза електрически ток, така че става разрушаването на космената крушка.
Лазерна епилация – премахване на косми с помощта на топлината на лазерен лъч. Под действието на лазерен лъч косменият фоликул и косъмният вал се унищожават, докато околните тъкани не се увреждат.
Фотоепилацията е много подобна на лазерната епилация. Методът се основава на топлинния ефект, който се създава чрез абсорбция на светлина от меланина на косата. Косата след фотоепилация расте по-бавно и по-тънко. Но по време на фотоепилация кожата около окосмената зона претърпява прегряване, така че по време на процедурата са възможни изгаряния. Този метод е ефективен за всеки цвят и тип кожа.

Помислете за страничните ефекти, които са възможни с описаните по-горе методи.
С методите на електролиза, фотоепилация са възможни странични ефекти под формата на хиперпигментация (какво е това?) И изгаряния. Това се случва поради факта, че действието, осигурено от светлината, е насочено не само към окосмената част на тялото, но и към кожата около нея, което води до белези и възрастови петна, особено ако след процедурата ще се слънчевите лъчи. Предимството на лазерната епилация в селективността на излагане на лазер.
Методът се основава на селективното действие на лазер с определена дължина на вълната върху цялата репродуктивна система на косата. По време на процедурата се разрушават както космената луковица, така и зародишните клетки. Тъй като лазерът действа избирателно, тъканите около косата не се нараняват, което означава, че рискът от изгаряния, белези и други усложнения е изключен. След процедурата можете да вземете слънчеви бани.
И още едно от предимствата на лазерната епилация е, че цветът на кожата, тъмен или светъл, не влияе на епилацията. Дори и да имате много тъмно дъбена кожа, това не е противопоказание за процедурата. Лазерното премахване на космите  е единственият метод в света, който се прилага успешно при хора с VI фототип на кожата, с други думи, той е подходящ дори за афро-американците.

Обобщение. Без значение кой метод ще изберете, то трябва да знаете, че хората, на които ще поверите тялото си, трябва да са старателни, да използват добра техника и да са с добра репутация. По никакъв начин не бива да се излагате на болка, на изгарания и да си причинявате видими белези по кожата от подобни манипулации, даже напротив, не трябва да усещате нищо, докато трае процедурата.

Коментирайте статията

коментари