.
.

Начин и грижа за спалното бельо


Начин и грижа за спалното бельо

спално бельоПогледнете размера на бельото. Естествените материи – памук, например, могат да се свият с 2-6 % след пране, така че си купете малко по голям размер от необходимия. Друго което би ви ориентирало относно размера на завивките е одеялото. Пет сантиметра по-дълги и по-широки от одеялото е препоръчително да са пликовете.

Устойчивостта на износване е също немаловажен фактор. От какво се определя тя. Зависи най-вече от  плътността на бельото или с други думи казано броя нишки на квадратен см. Най-висока устойчивост имат материи като сатен, хасе и японска коприна / 130-300 нишки на кв.см/ , което позволява до 300 изпирания, без да губят вида си. Най-ниска устойчивост имат материи с 20-30 нишки на кв.см, което позволява те да издържат на 50-70 изпирания след което губят своя вид.

Как да се грижим за спалното бельо. Естествените материи са не само за предпочитане при избора по отношение допир на тялото. Те носят не само мекота и комфорт, но са и лесни за поддръжка. Памукът е удобна и предпочитана материя, която при пране обаче леко се свива. Бельото изработено от лен е здраво и хигроскопично. След пране се мачка и се глади трудно. Бамбуковите платове остават свежи за по-дълъг период от време. Те имат естествени антимикрофибърни свойства и не поемат миризми. От една страна лесно за поддръжка , от друга не препоръчително за тялото е спално бельо изработено от  100% синтетична материя. Смесените платове с нишки на памук и полиестер в различни пропорции са здрави. Напомнящи естествените материи при допир, те запазват цветовете си след пране, дори и при 90 градуса.

Измийте и подсушете барабана на пералнята преди да пуснете бельото. За да осигурите нежно изпиране, изплакване и центрофугиране на чаршафите не пускайте повече от 50% от количеството, което може да поеме пералнята. В зависимост от плътността и състава на материята определете и подходящите градуси. Избирайте температура под границата посочена на етикета, например вместо допустимите 70 градуса , изберете 60.

Не перете спалното бельо с други дрехи.

 

Коментирайте статията

коментари