.
.

Каква е връзката между топлината в спалнята и добрият сън


Каква е връзката между топлината в спалнята и добрият сън

Според статистиката, всеки пети страда от безсъние. Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил измъчван от безсънна нощ, хвърляне и завъртане в леглото и броене на агнета или слонове. Въпреки това, безсънието е плод от нашето ежедневие.

Статията съдържа практически препоръки.

Най-често хората се оплакват от невъзможността да заспят, нощно будене, безпокойствие, както и  твърде ранни събуждания. Очевидно този вид безсъние е невротична реакция на външни стимули.

Сънят ни е разделен на три етапа – заспиването е първият етап, вторият етап е лек сън, а третият етап е дълбок сън. Последният се нарича още възстановяващ сън, тъй като именно този етап ни носи най-голямото отпускане.

 

През цялото време на сън за около двадесет минути мозъкът работи  по-активно, отколкото през деня.

Сънят на бебето е различен от този на възрастен. Продължителността на дълбокия сън намалява след четиридесет години при жените и след седемдесет години при мъжете.

Ако нощното безсъние е смущаващо, трябва да изоставите дневния сън, особено следобед. Необходимо е да се замени с разходки на чист въздух, или правене на приятни занимания.

Ако сте станали жертва на безсъние, не Ви препоръчваме да се насочвате към медикаменти. Не забравяйте, че е вредно, а понякога и опасно. Прибегнете към медикаменти само тогава, когато няма друг избор.

Ето полезни съвети за пълноценен и спокоен сън…

Лягайте само когато почувствате нужда от това. Ако е време да си легнете и енергията ви все още не е изчерпана, по-добре е да не изнасилвате тялото си, а да го заблудите – дори ако цялото ви семейство вече е легнало, прибегнете към  четене или някаква монотонна работа.

Времето за сън, което безсънието краде от вас, няма да се губи.

Ако се събудите посред нощ и почувствате, че вече не можете да заспите, дори не се опитвайте да го направите, а веднага станете или вземете книга. Естествено, можете да си пуснете и филм.

Преди да си легнете, се откажете от работа, която изисква стрес, както и от шофиране на кола.

Не превръщайте леглото си в работен плот. Не решавайте проблемите си по телефона, не мислете за утрешния ден, не яжте и не гледайте телевизия, легнете в леглото и се насладете на предстоящата дрямка.

Леглото ви трябва да ви напомня за спокойствие и тишина, а не за енергична дейност. Отрицателното емоционално състояние може да причини безсъние.

Не се обезсърчавайте поради няколко часа загубен сън, може би през това време, докато спите, тялото си е почивало добре. Основното е ежедневното ви благополучие да е нормално.

Изключете всяка физическа активност преди лягане, дори ако това са прости гимнастически упражнения. Преместете го в сутрешните часове.

Преди да си легнете, изпийте чаша студена вода и се опитайте да си легнете в студено легло.

Ако имате куче, тогава трябва да се разхождате с него. Разходката ще облекчи умората и ще улесни заспиването.

Благоприятните ефекти на ефирните миризми отдавна са забелязани. За да заспите бързо, преди да си легнете, трябва да помиришете листата на обикновените домашни здравец.

Комбинирайте бизнеса с удоволствие: сварете съд с вода, хвърлете чаша изсушени евкалиптови листа или мента в него.

Покрийте главата си с кърпа над тигана и вдишайте ароматната пара. Тази процедура ще ви помогне да намерите нощна почивка и да подобрите състоянието на кожата на лицето.

Ако тези методи не предизвикат облекчение, опитайте стария добър начин – успокояващи тинктури от валериана или божур.

В малки количества те не са вредни, но не забравяйте, че при редовна употреба тялото свиква с тях и тяхната ефективност намалява.

Когато приемате мощни хапчета за сън, могат да възникнат някои неприятни последици:

Нарушения на вниманието и намалена скорост на мислене.
Промяна на настроението през деня.
Пристрастяване (хапчетата за сън стават по-малко ефективни след две или три седмици0 и пристрастяване (когато вече е невъзможно да заспите без хапче)
При продължителна употреба фазите на съня напълно се разминават, продължителността на възстановяване на съня намалява. Тялото няма време да се отпусне, въпреки че човек спи цяла нощ.
Ако най-накрая сте решили да вземете хапчета за сън, след това го направете кратко и неправилно, като приемате ниски дози.

Топлината в стаята. Въздухът в стаята може да повлияе върху качеството на съня. Много е важно температурата в стаята да е между 18 и 20 градуса. Ако има отклонения, то тогава ги коригирайте с климатична инсталация.

Ако все още не сте поръчали климатик, то решението Ви е Феникс Клима, но едно нещо днес е факт, че без климатик трудно ще постигнете тази температура.

Не забравяйте, че в повечето случаи безсънието е само следствие, а причината е стресът или хроничната умора. Премахнете причината и последиците ще изчезнат сами. И лека нощ на вас!

Коментирайте статията

коментариПрепоръчани