.
.

Топ фактора за сън ? – негово величество матракът!


Топ фактора за сън ? – негово величество матракът!

Може би сте предполагали, че матракът е в основата на добрият сън. Какво, обаче, ново можем да ви кажем за него? Това ще научите в тази статия.

Видове матраци : това може би е лесно – биват еднолицеви и двулицеви.

Еднолицевите конструктивно представляват матрак с рамка, която обаче е вградена вътре в него. Именно върху нея е изградена останалата част. Когато се добавят дунапрена (много важно) или пружини се образува нашата спална системка.
Еднолицевите матраци са по-ограничени от двулицевите. Това е така, защото ползват само едната си страна и нямат възможност за използване на другата. Това значи, че при обръщане са неизползваеми… Въпреки това се използват много, най-вече в леглата, чиито механизъм е повдигащ и нямат нужда от подматрачната рамка.
Двулицевите матраци са доста по-добри от еднолицевите. Това е така, защото може да се ползват и от двете страни. Все пак те също се делят според изработка или сърцевината.
Те се използват широко в спалните, спалните комплекти и всичко що се спи на него (без диваните).
Матраците които са с пакет от пружини се използват доста в България. Това е така, защото цените са доста по – атрактивни за българския пазар. Системата е създадена в САЩ, но намира приложение в цял свят. Просто казано тя се състои от пружини в пакет, изградени от стомана – здраво закалена и свързани помежду си по система. Самият матрак може да се облече с различни материали – вата, влакна от кокос, дунапрен, латексопено, дори и най-нашумялата в тези дни мемори форма. Недостатъците : неприятен шум и вдлъбнатини. Неприятния шум идва от това, че има износване на пружините с времето и корозията, а вдлъбнатите места идват при непрестанен натиск ( сън и активност ) и времето.
Има съвременна технология, която се ползва от скоро и има огромен успех. Запечатаните пружини се захващат самостоятелно една от друга (много важно) в джоб от ТЕКСТИЛ . След това се добавя пълнеж от латекс или пяна – мемори . Така недостатъците стават предимства и се елиминират.
Матраците от латекс са с голяма гъвкавост и супер еластични. Това от което са изградени е биоразградим продукт, чиито естествен произход може само да ви радва. Той се обработва само с въздух и така след време се получава така наречената пяна или пенолатексова пяна. Тези матраци пасват навсякъде, най – вече за подматрачни рамки. Могат да се ползват и с електронно зонално управление. Главното им предимство е ортопедичното разпределение на тежестта на човека, който спи на тях. Така се подпомага много силно правилната циркулация на кръв – кръвообращение. Друг важен аспект е страхотната вентилация – тя не създава условия за раждането на организми и е с най-добрите хигиени характеристики. Имайте в предвид, че в първата седмица тези матраци се отличават с доста силна миризма, това е така заради техния произход – естествения . Но не се тревожете, след седмица – две този аромат силно отшумява. Благодарение на съвременните технологии се позволява производството на матраци от ергономичен тип. Спрямо тялото се редуват твърдост и мекота, вертикално и на хоризонтала. Био значи антиалергичен при това основата му е … вода. Добра е и пропускателната способност в самата вътрешност . По – голямата част от моделите са : ортопедични (твърди), анатомични (меки), на зони (мемори форма) с екстра пяна за мекота в зоната на контакт с тялото ни!
Мемори фоам – последен писък на модата, ако може така да наречем най – голямото постижение в тази насока на технологиите. Доста нова технология, която сама по себе си представлява пенополиуретан (може да бъркаме думата…) със свойства на следващото ниво технологии. Тази нова технология позволява на матракът да реагира правилно на топлина. Технологията е изработена от … НАСА, да от там. Целта е била една – по-лесно понасяне на напрежението при излитане от космическите кораби. В наше разбиране матракът следва топлината на тялото ни. Когато това стане повърхността му се нагажда според топлината и се поема цялата тежест – равномерно, без никакво напрежение или точково неудобство, без нарушение на кръвообращението на тялото, което води до проблеми както със ставите, така и с мускулите (спазми, атрофия и т.н.) Когато спим тялото се отпуска и това трябва да стане наистина, което води до комфорта и реклаксирането му.
Все пак може още да не сте си харесали матраче, не се притеснявайте този мемори фоам ще се напасне както желаете, по вас…
Нека сега се пренесем в екзотичните и не толкова общоприети норми за матраци.
1. Екзотика топ ниво. Това е матрак с водорасли, косми от конска чета, зърна и т.н. – те както се досещате не са много популярни в Б-я . Има спорове дали нещата се разлагат и дали при този процес не се отделят отрови или алергени – причина за алергиите.
2. Текстил. Комфорта се определя от текстила – това е най-важното! Вниманието трябва да е фокусирано натам и затова се търсят естествени тъкани. Двулицевите матраци зимната страна е изработена от вълна за да е топло, разбира се. Лятната (другата страна) е памучна за да ви е по-малко топло … Освен това имайте в предвид, че естествените материи предпазват човек от алергени. Има т.н. нишки от сребро – интегрирани в матрака, те предпазват от миризми от неприятен характер и появата на мухъл или влага. Среброто има антистатична полза за нас защото освобождава тялото от енергията с отрицателен знак. Нова е и лентата 3D (като филмите), която подобрява значително циркулацията на въздух и се придава топ стил на матрака.
3. Поддръжка. Е няма как без поне малка поддръжка на вашият любим матрак. Няма значение какъв е той, важно е да се знае, че е хубаво на шест месеца да се обръща. Най – удобни за целта са т.н. калъфки за матраци, които удължават многократно живота му. Много от моделите, които се продават днес, имат такива включени в цената… съветваме ви да ги разгледате. Оптималния срок на матрака е 8 години.
4. Каквото ви каже тялото – правете го. Вслушайте се внимателно в това което ви казва тялото. То никога нелъже. Ако най-скъпия матрак ви е неудобен, то голям праз, че струва много пари. Балансът е важен за тялото, не цената или какво ще каже някой… В магазините като лени стил ще намерите доста разнообразие от такива матраци. Оставяме на вас избора, а ние ще се съобразим с него.

Коментирайте статията

коментари